Leerlinglaptops Terra VO

Op Terra VO volg je eigentijds onderwijs waar maatwerk, talentontwikkeling én ICT een belangrijke rol spelen. Bij Terra VO werken we met een laptop én met boeken tijdens de lessen. Je gebruikt de laptop op school en thuis. Superhandig!

Hoe vind ik de geschikte laptop (voor mijn kind)?

Om u te helpen de geschikte laptop voor de studie van uw kind te kiezen werkt Terra samen met het bedrijf CampusShop. CampusShop heeft al ruim 15 jaar samenwerkingen met meer dan 200 scholen. Op CampusShop.nl vindt u de laptops voor het aankomend schooljaar die voldoen aan onze voorkeursspecificaties. U mag van dit aanbod gebruikmaken maar bent hiertoe niet verplicht.

Wie of wat is Campusshop precies. Campusshop heeft voor ons daar een speciaal filmpje voor gemaakt: https://youtu.be/2y6Vk1fu0yI. Contact opnemen met Campusshop kan ook, via telefoonnummer 088-0450550. In deze folder kunt u hierover meer informatie vinden.

Vragen en antwoorden

Moeten leerlingen en ouders het nu helemaal zelf uitzoeken?

Nee, samen met een door Terra geselecteerde leverancier, Campusshop.nl, is er een bestelportaal ingericht waar leerlingen en ouders een aantal voor het onderwijs geschikte laptops in verschillende prijsklassen (van ca. €300 tot ca. €600) kunnen bekijken en aanschaffen. Ook zijn er accessoires als muizen en tassen te koop en kunnen ouders aanvullende garanties en verzekeringen afsluiten.

Wanneer worden ouders van nieuwe leerlingen verder geïnformeerd?

Nadat leerlingen definitief zijn aangemeld bij Terra, zullen zij en hun ouders verder geïnformeerd worden door de school.

Zijn ouders verplicht een laptop te kopen bij de door Terra geadviseerde leverancier Campusshop.nl?

Nee, het betreft een advies, maar aangezien ouders de laptop zelf moeten aanschaffen, zijn ze vrij om zelf een andere leverancier te kiezen, en garantie en verzekering te regelen. 

Wat zijn de minimale eisen voor een laptop?

Minimaal:

  • Windows 10 minimaal, Windows 11 mag ook
  • processor/CPU: Intel-Celeron quad-core of hoger, Pentium, Core i3 (of vergelijkbare CPU)
  • 256 GB SSD opslag
  • 4GB intern geheugen
  • Dual-band wifi
  • Schermgrootte 11,6 inch
  • Webcam (indien mogelijk met privacy-filter/-schuifje)
  • Luidsprekers
  • Hoofdtelefoonaansluiting
  • Microfoon
  • Ruggedized (val-, stoot- en spatwaterbestendig)
  • 2x USB3-aansluiting
  • 1x HDMI-aansluiting
  • Accuduur 8 uur

Prettig/wenselijk:

  • Touch-screen
  • USB-C aansluiting
  • Ethernet-aansluiting

Mag een leerling een laptop gebruiken die niet aan de systeemeisen voldoet?

Het advies over de minimale systeemeisen moet voorkomen dat leerlingen op school met een apparaat gaan werken dat niet geschikt is, maar als ouders of leerling thuis al een laptop hebben die ze graag willen gebruiken en waarvan ze denken dat deze geschikt is, moeten ze dit overleggen met de school.

1) Er vindt dan een eerste toets plaats op leeftijd, besturingssysteem en specificaties van de laptop;

2) Als hier geen grote problemen bij geconstateerd worden, mag de leerling het proberen met de afspraak dat het risico bij leerling/ouders ligt en dat er bij problemen alsnog een geschikte laptop gekocht moet worden.

Wat moeten ouders doen als ze een laptop niet kunnen betalen?

Voor ouders die een laptop niet kunnen betalen zijn er een aantal mogelijkheden:

1) Sommige leveranciers, zoals Campusshop, bieden de mogelijkheid een laptop te huren. Ouders betalen dan bijvoorbeeld een borgsom en een maandelijks bedrag.

2) Ouders die financieel niet draagkrachtig genoeg zijn kunnen in veel gemeentes aankloppen bij de Stichting Leergeld, die hen mogelijk kan ondersteunen.

3) Mochten ouders niet in staat zijn om een laptop zelf aan te schaffen dan is er op school een voor de leerling beschikbaar. Hiervoor wordt een bruikleenovereenkomst afgesloten.

Hoe ondersteunt Terra de leerlingen bij het gebruik van de eigen laptop?

Naast adviezen over type en minimale eisen, zal Terra zorgen voor handleidingen voor een aantal veel voorkomende activiteiten, zoals:

·         de laptop verbinden met het draadloze netwerk op school;

·         het installeren van de Office365-applicaties op de laptop;

·         het gebruik van Onedrive voor het opslaan van de bestanden;

·         het instellen van de printers.

Je vindt de handleiding hier. 

Ook zal er tijdens de introductieperiode en de eerste lesweken extra aandacht zijn voor inrichting en gebruik van de laptops op school.

Waar kunnen ouders en leerlingen terecht met vragen over deze laptop-regeling van Terra?

Neem hiervoor contact op met de school.

Tips en adviezen

Kopen

Het advies is om de laptop voor 31 juli te bestellen, want dan weet u zeker dat deze voor het begin van het nieuwe schooljaar in uw bezit is.

Gebruiksklaar maken

Het gebruiksklaar maken van de laptop voor het gebruik op school gebeurt normaalgesproken grotendeels op school, onder begeleiding van docenten. Omdat het door Covid-19 nog onduidelijk is hoe de schoolstart er dit jaar uit ziet en omdat u de laptop waarschijnlijk al voor de start van het schooljaar in uw bezit zult hebben, wilt u misschien de laptop al gebruiken. Dat is uiteraard geen probleem, het apparaat is tenslotte van u.
We hebben hier wel een aantal adviezen bij.

1)      Als het een nieuwe laptop is, start deze dan op en doorloop netjes de verschillende stappen bij het opstarten voor het instellen van bijvoorbeeld tijdzone en taal en voor het installeren van alle updates van Microsoft.

2)      Zorg dat de laptop geschikt is en blijft voor het gebruik op school.

·         Zet de harde schijf niet vol met programma’s en bestanden;

·         Zorg dat er geen virussen of schadelijke software op de laptop komen.

 

3)      Installeer geen eigen Office-pakket op de laptop. Alle leerlingen van Terra krijgen via de school gratis de mogelijkheid Microsoft Office 365 te gebruiken en te installeren.

4)      De standaard virusbeveiliging van Windows10 is in principe veilig genoeg, maar als u de beschikking heeft over een virusscanner, bijvoorbeeld via uw internetprovider, kunt u deze installeren.

5)      Installeer alvast de chrome- en firefox-webbrowsers. Op school worden door docenten voor verschillende programma’s soms verschillende browsers gebruikt.

Handleidingen

Uw kind krijgt aan het begin van het schooljaar op school of via de post een brief met daarop een gebruikersnaam en een wachtwoord voor het schoolnetwerk en voor toegang tot mail en Magister.

Download hier de handleiding om alles voor je laptop in te stellen, denk aan wachtwoord instellen, verbinding maken met eduroam, instellen printers en het koppelen van OneDrive applicatie, Teams applicatie, Office Applicaties en Outlook applicatie.